7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
De syge, de døde og de elskede
5926
post-template-default,single,single-post,postid-5926,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

De syge, de døde og de elskede

Igor Trepeshchenok
Igor Trepeshchenok


TIL DEN LYSE MORGEN
MADS MYGIND
ANTIPYRINE
48 SIDER

Mads Mygind digter om den magtesløshed, der rammer, når familiemedlemmer dør. Han fremskriver et frustreret og passivt jeg. Et jeg der er paralyseret af sin manglende evne til at kontrollere andet end Tv’ets fjernbetjening.

Jeg mærker det i mig selv. Jeg har også et sådant jeg. Når jeg læser om de døde og syge familiemedlemmer, tænker jeg på mine egne døde og syge.

da vi kom for at se min faster

fortalte lægen at han havde amputeret hendes ene ben da hun blev indlagt

for at forhindre den heroin hun havde taget i at nå ind i organerne

men da var det allerede for sent

for at skåne min farmor havde hun bedt lægen fortælle os

at hun havde fået betændelse i benet

men da hun blev erklæret død

var han forpligtet til at sige det som det var

at hun havde været stiknarkoman i flere år

at nu kunne hendes krop ikke mere

Fasteren tog en overdosis. Hende krop bukkede under for heroinen. Hun var stofmisbruger. Hun stak sig, og ingen vidste af det.

Min farmors bror var misbruger. Han drak. Jeg har aldrig fået den fulde historie. Han døde før min farmor.

Den døde faster i Til den lyse morgen fornemmede storme før de kom. Hun var klokker i en landsby ved Vesterhavet. Hun stak sig i lysken. Lægerne kunne ikke redde hende. Jeget bliver passivt og spiser smertestillende.

Min farfar er diagnosticeret med Alzheimers. Det eskalerede hen over julen. Vi besøgte ham på skift. Stue 8 afdelingen 220. Han græd da vi kom og græd igen, da vi tog afsted.

I Til den lyse morgen dør mormoren af en kræftsvulst i maven. De fleste familiemedlemmer dør af kræft. Mads Mygind skriver: “så er det op til os selv at fylde dagene ud.”

Farmor er svag. Hun kan ikke både sørge for sig selv og farfar. Hjemmehjælpen kommer 5 gange dagligt. Min far og hans bror flyttede deres seng ned i stuen, selvom de ikke var glade for det. Den stue hvor vi holdt familiemiddage ved langbord. Nu behøver de ikke gå op ad de mange trapper.

Jeget står ved mormoren og græder. Hun er død og han holder hendes hånd. Morfarens liv løb ud i en iltmaskine.

Farfar taler sort. Han fortæller at han har sovet udenfor i nat. De andre på afdelingen spillede håndbold. Hans tonefald er som det plejer. Det er blikket i hans øjne, jeg ikke genkender. Han tager min hånd og klemmer den. Nu spørger han efter saftevand.

Jeget finder en fugleunge og tager den med hjem, men indser så, at han ikke kan passe på den. En kvinde træder ud af en bus og brækker hoften. Foran et crossfitcenter står der: don’t use machines, become one.

Min farfar er gammel socialdemokrat. Bryggerset var fyldt med valgplakater. Store smilende ansigter, og roser. Han kravlede op i lygtepælene, mens Hans holdt plakaten. Farfar vinkede ned til mig og jeg klippede snoren. Han kravlede ned og betragtede sit værk.

Mads Mygind beskriver mormorens død som et brud på kronologien. Hendes liv blev en sammenhængende fortælling, da hun blev begravet: “med en begyndelse, midte og slutning.”

Familien er et fint sted at skrive fra.

en dreng står i vinduet i bygningen oven for og kaster flasker ned på gaden

i morges vågnede hele opgangen med hold i nakken

i går på Neurologisk Afdeling på Aalborg Sygehus

besøgte jeg min farfar

han var bedøvet af morfin

han var så fjern

men klemte min hånd da jeg sagde farvel

den ene sygeplejerske blev ved med at sige

du siger til hvis der er noget

den anden trådte ind på stuen med et glas vand

og sagde det er et spørgsmål om tid

jeg sidder ved køkkenbordet og tænker på min farfar

han døde i dag
klokken er 3:37

jeg skriver til den lyse morgen

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz