7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Ett digitalt steg närmare verkligheten
2914
post-template-default,single,single-post,postid-2914,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Ett digitalt steg närmare verkligheten

11668210_10152987911747584_1905670608_n
Bild från Et spin af løgne av Sissel Jo-Gazan

Ett digitalt steg närmare verkligheten

Ud
Svend Åge Madsen
SMSpress
8 sms

Et spin af løgne
Sissel Jo-Gazan
SMSpress
23 sms

SMS-litteraturen infiltrerar din vardag, pockar på din uppmärksamhet, plingar till i din ficka, den upplöser gränsen mellan fiktion och verklighet. Anna Lundvik och Daniel Mårs har läst två utgivningar från SMSpress.

Det kan komma när du parkerar cykeln. När låset krånglar, har börjat rosta, och du funderar på att bara låta det vara, riskera att cykeln inte står kvar när du kommer tillbaka. Avsändaren är ditt eget namn. Den första tanken är att mobilen fått ett virus, som spammar dig med sms från dig själv.

ud
Bild på Ud av Svend Åge Madsen

Smsens språk känns ibland lite skevt, som om det rörde sig om en översättning från Google Translate. Så där som det ser ut när en får ett skumt mail eller sms. Men det är inget virus. Det är novellen Ud av Svend Åge Madsen från SMSpress, ett förlag som ger ut litteratur via mobilen på svenska, norska och danska. Tyngden i förlagets utgivning ligger på genrelitteratur och utbudet är störst på danska. Redaktören Kim Baasch berättar att förlaget snart är aktuella med en diktsamling av Siddharta Sebastian Larsson, som blir SMSpress första svenska författare. Förlaget ger också ut interaktiva noveller, där läsaren ställs inför val som påverkar handlingen.

I Ud söker någon kontakt, hävdar att du och avsändaren i stort sett är en och samma och dras mot varandra, påverkar varandras tankar, formuleringar och handlingar. Personen påstår att ni är dubbelgångare och att kontakten mellan er gjorts möjlig genom en ny tracking-app med våglängdssökning. Kommunikationen blir inte långvarig. Avsändaren skriver att förbindelsen är svag och smsen får allt svårare att komma fram, men personen hinner ändå framföra sitt budskap. Kanske är ni inte bara spegelbilder utan också tätt sammanlänkade och nödvändiga för varandras välbefinnande.

Idén bakom Ud är mer spännande än själva läsningen. Det förväntade obehag novellen verkar vilja frammana infinner sig aldrig. Novellen lyckas inte bibehålla spänningen och de återkommande plingen blir mer av ett störningsmoment. Berättelsen väcker ändå tankar om det som länge sagts vara baksidan av vår mer och mer digitaliserade värld, att vi lider av en brist på verklig kontakt med andra. Bilden av att någon kämpat för att få kontakt, känner att ert psykiska samband är så mycket större än det fysiska och verkligen bryr sig om dig öppnar upp för att tekniken faktiskt kan vara känslosam.

Thrillern Et spin af løgne av Sissel Jo-Gazan lyckas bättre. Den skildrar Anne Hauges kommunikation med den politiskt högt uppsatta Hans Bier och hans hustru Beth. Hans Bier har varit nära kollega och vän till Anne Hauges far, vilken kort före berättelsens början mystiskt och oväntat tagit livet av sig. Annes sms är maniska men om bara några dagar blir hon utskriven från psyket. Hon överöser det gifta paret med anklagelser och hot, trots besöksförbud och deras upprepade vädjan om att förföljelserna ska ta slut. Novellen är som titeln utlovar ett nät av lögner som så småningom reds upp. Den fungerar som en dialog mellan berättelsens personer och textens beroende av formen är så total att det förvånar. En traditionell berättare saknas, meddelandena dyker upp som om sända från några i kontaktlistan. Smsen riktar sig till mottagaren, ”du”, vilket vid novellens början skapar intrycket av att du:et är likställt med läsaren. Det gör också att novellen blir en sorts brevroman i den digitala världen, i vilken läsaren blickar in i, i realtid. Smsen dyker upp med timslånga mellanrum och novellen sträcker sig över två dagar. Den täta intrigen i Et spin af løgne är beroende av att tid ska passera mellan meddelandena, den höga spänningen avtar om de staplas på varandra i inkorgen. Novellen dyker upp och kräver tid just när cykeln inte går att låsa och de första regndropparna faller.

Det finns ideal om att litteraturen ska avbilda verkligheten. Att författarna skriver specifikt för mobilen syns, text och form är ett. Med sms-formen närmar sig litteraturen verkligheten ytterligare, genom att den liknar mycket av den kommunikation vi idag för. Kontraktet med läsaren blir lättare att upprätta. De fiktiva markeringarna har bleknat och att acceptera fiktionen blir enklare, eftersom avbildningen är mer realistisk. När Anne och Hans skriver med varandra så gör de det som två verkliga personer skulle kommunicera. När smsen trillar in medför det en viss stress, ett ytterligare pockande på uppmärksamheten från mobilen. Vi bjuds in till vad som verkar vara en verklig, igenkännbar spelplats. Men möjligtvis sker steget mot verkligheten på bekostnad av litteraturen. Det är i smsens vardaglighet svårare att betrakta novellerna som en framställning, en konstnärlig skapelse. Genom sin form fungerar Ud och Et spin af løgne som ett utsnitt ur och en spegling av vår digitala samtid. Hur sms-litteraturen klarar av att ta steget från genrelitteratur mot poesi och mer estetiskt burna verk återstår att se.

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz