7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
I vattendroppen som slår mot lövet ryms världen
6568
post-template-default,single,single-post,postid-6568,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

I vattendroppen som slår mot lövet ryms världen

I vattendroppen som slår mot lövet ryms världen

Astroekologi
Johannes Heldén
Albert Bonniers förlag
69 sidor

Det hemska har både inträffat och är nära förestående i Astroekologi. Alexander Svedberg finner en ömhet i tanken om den lilla världen som gått förlorad i skuggan av den stora.

Jag sitter på en terrass och iakttar vad som pågår runtomkring mig, till min hjälp har jag en karta med utplacerade nummer.

Det är utgångspunkten för den tryckta delen av Johannes Heldéns nya projekt Astroekologi. Verket är Heldéns tolfte, och det rör sig inom samma tematik som hans tidigare produktion. Med hjälp av text, bild och en hel del referenser målar Heldén upp berättelsen om en verklighet före och efter en ekologisk katastrof. Det finns något av fin de siècle-filosofins tankestoff i Heldéns poesi: en söndrad civilisation efter katastrofen, men också ett löfte om något nytt. En nära framtid där rymdskepp lämnar en sargad biosfär bakom sig. Tankar kring terraforming – ecopoiesis – i den röda sanden på Mars. Det hemska har både inträffat och är nära förestående, vilket ofta speglas i användandet av tempus.

Naturen, rymden och djuphavet är ingen ny scenografi inom samtidspoesin. Heldén låter dock sönderfallet återspeglas i gårdens mikrokosmos. I vattendroppen som slår mot lövet ryms världen – the Pale Blue Dot. De återkommande uppslagen visar hur naturen kryper närmre inpå huset, tar över och sedan försvinner. Stundtals är stämningskapandet så effektivt att det känns som om att jag andas samma omgivning.

Landskapet upplyft 14 15 och placerat i lastrummet på ett obemannat rymdskepp.
14 Ett utsnitt på en knapp kilometer i diameter.
15 Terraforming is the process of… träskelettet sjunker långsamt ner i marken, glasrutorna
går sönder en efter en, taket buktar i skyfallet.

Heldén har ofta arbetat utifrån en intressant utradering av kategorier, även om jag stundtals har tyckt att han inte nått ända fram. Astroekologi framstår som ovanligt rättfram i sammanhanget. Tidigare verk som Evolution (2014) lekte med evolutionstanken genom en online-simulator, som konstruerades tillsammans med Håkan Jonson. Genom att automatisera en process där Heldéns lyrik bröts upp och kastades om föddes nya textgenerationer. Astroekologi bryter upp brödtexten med fotografi, illustrationer, hyperlänkar och fotnoter. Boken avslutas sedan med en astroekologisk ordlista. Ibland luckrar Heldén upp språket, men oftast handlar det om en kontrollerad sammanflätning av alla dessa element. I projektet ingår även en hemsida, som innehåller ett förord av science fiction-författaren Jeff VanderMeer. Astroekologi kommer också tolkas genom uppläsning, musik och animation på Dramaten, och vid senare tillfälle kommer det att ställas ut ett digitalt verk. Vilka bottnar detta kommer bidra med är i nuläget svårt att säga, men visar att Heldén är sin interdisciplinära övertygelse trogen.

Mest intressant blir Astroekologi mot slutet, då lyrikens stämningsbyggande mynnar ut i en stillsam reflektion. Det finns en ömhet där – en liten värld som gått förlorad i skuggan av den stora. Den avslutande ordlistan förvandlar en del av Heldéns fragment till blinkningar från undergången. Poesin blir på samma gång uppmaning och krönika, vilket förstärks genom referenser till David Brin och Evelyn Waugh.

räv, Vulpes vulpes, fyrbent varelse. År 2028 började de konstruera enklare broar över diken och vattendrag. Några år senare var de utdöda. Efteråt hittades intrikat flätade halmstrån i deras gryt; tecken på konst eller konsthantverk. På åkern hade de grävt ut ett grunt kanalsystem, en avbild eller karta av arkipelagen i en närliggande sjö.

Astroekologi
är ett intermedialt kollage, men den tryckta delen kan även förstås i isolering från sina beståndsdelar. Heldéns fotnoter bidrar med en särskild rytm, och låter textsjok vecklas ut och andas under läsningen. Subjektet iakttar skeenden genom små skiftningar i vardagen, vilket säger ganska mycket om hur långsamt vi människor förstår förändring. På många sätt är Astroekologi också ett gott exempel på en intressant utveckling inom samtidspoesin: det analoga som hypertext. I analogi med så kallad “hypertext fiction” blir greppet med länkar ett sätt att skapa ytterligare djup i läsningen. Experimentlustan kanske inte är lika stark som i Heldéns tidigare poesi, men han fortsätter att vara en mycket intressant aktör inom den svenska samtidskulturen.

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz