7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Metalitterär saga för vuxna
4815
post-template-default,single,single-post,postid-4815,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Metalitterär saga för vuxna

Florian_Klauer
Foto: Florian Klauer
Metalitterär saga för vuxna

Mircea Cartarescu
Levanten – Österlandet
Albert Bonniers förlag
249 sidor
Översättning av Inger Johansson

Cartarescu raserar själv sin fiktion om drakar, änglar och pirater och visar på det viset hur barriärer mellan folkgrupper är just konstruktioner. Anna Remmets har läst en fartfylld pastisch men tycker inte att den åldrats väl på tjugofem år.

Mircea Cartarescu brukar räknas till Rumäniens ledande författare, mest känd för den storslagna och experimentella Orbitor-trilogin. Levanten – Österlandet från 1990 är ett tidigare och mycket annorlunda verk som nu ges ut på svenska. En av anledningarna till att översättningar av boken dröjt har så länge är att det rimmade, av språkliga underfundigheter fulla, originalet i stort sett ansågs oöversättbart tills författaren presenterade en prosaversion för sina översättare. I efterordet beskriver den svenska översättaren Inger Johansson sitt val av ”metrisk prosa”, vilket av allt att döma passar formatet bra.

Med Levanten har Cartarescu skapat en fantasifull och fartfylld pastisch på ett slags nationalepos som berättar historien om några rumänska frihetskämpar och deras uppror mot sina osmanska och grekiska härskare under ett verkligt krig som utkämpades 1821-1829. Hjältarnas äventyr är återgivna på ett i enlighet med genren medvetet högtravande språk som här och där avbryts av den anakronistiska, vardagligt prosaiska röst som är författarens egen. Det kan till exempel låta så här: 

Gossen spräckte ägget som var blodigt, reste sig och sade med handen lagd på bröstet sen på ädel vers (här får jag nu be läsaren förlåta mig att jag är olärd; jag må vara lärare, men i rumänska, grekiska förstår jag knappt. Så även om jag läst George Steiner sysslar jag ju inte stort med översättning/…/ 

Levanten
är med andra ord en bok där det metalitterära intar en central plats. Läsaren blir ganska snart varse att det som står på spel inte är huvudpersonernas heroiska mission utan fantasin och det litterära skapandet som sådant. Samtidigt som den hjältemodiga poeten Manoil och hans följe närmar sig den grymma härskare som de vill störta närmar de sig författaren Mircea som sitter vid sin skrivmaskin och skriver om dem. Slutligen rivs fiktionens väggar och författaren står ansikte mot ansikte med sina skapelser. 

Genom att på detta sätt dekonstruera berättelsen driver Cartarescu också med den svulstiga nationalism och den maskulinitetsdyrkan som dess huvudpersoner görs till språkrör för. Det överdrivet högtravande språket och författarens interruptioner i den egna berättelsen gör att barriärerna mellan folkgrupper och nationer framstår som konstruktioner i lika hög grad som fiktionen själv med dess drakar, änglar och pirater. Levanten både parodierar och reproducerar den västerländska litteraturens tendens att skapa ett ”österland” som har mycket litet att göra med en verklig geografisk plats men fungerar som exotifierad och demoniserad motbild till det lika konstruerade ”väst”. 

Pastischformatet och alla metalitterära och intertextuella blinkningar känns dock efter ett tag relativt tröttsamma och nästan monotona trots romanens fartfyllda tempo, kanske därför att denna lek med fiktionens premisser blivit ett så välbeprövat grepp de senaste decennierna. Under de tjugofem år som gått mellan original och översättning har Levanten åldrats, och dess litterära infall och krumbukter framstår inte längre som nyskapande. Trots att det är en stundtals medryckande berättelse så lämnar detta tidiga verk av giganten Cartarescu inga djupare spår. 

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz