7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Natursamtal i klickåldern
5292
post-template-default,single,single-post,postid-5292,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Natursamtal i klickåldern

photo-1447522200268-a0378dac3fba
Natursamtal i klickåldern

NO HARD FEELINGS
Victor Boy Lindholm
Kronstork
66 sidor

Jeg elsker naturen og alt omkring mig
Victor Boy Lindholm
OVO press
32 sidor

Det vardagliga språket i Victor Boy Lindholms dikter skulle ha kunnat vara hämtat från en chatt eller Twitter. Magdalena Rozenberg har läst två diktsamlingar där tillgängligheten utgör både styrka och den svaga punkten.

Under hösten 2013 startade Victor Boy Lindholm sin blogg jegkiggerpaamaanenogsigervadsaa, sedan dess har han där regelbundet publicerat både egna texter såväl som bidrag från etablerade och oetablerade författarkollegor. Plattformen har blivit till ett forum som kan liknas vid öppna arbetsdokument, där både färdiga texter och texter i process publiceras. Denna blogg är ett av många forum där skrivandet blir offentligt redan under förloppet, på samma sätt som exempelvis Twitter. Möjlighet finns till kommentarer och synpunkter på varandras inlägg som på så sätt gör skrivandet till en social aktivitet genom bloggar, ett evenemang som skapas genom skrivandet i sig.

Under hösten släppte Victor Boy Lindholm två diktsamlingar i ett boksläpp; en naturlig utveckling av den snabba publiceringen på bloggen? NO HARD FEELINGS som är andra delen av vad som kallas en ”hyckleri-trilogi” gavs ut på Kronstork samtidigt som jeg elsker naturen og alt omkring mig utkom på OVO press.

NO HARD FEELINGS
är en text där läsaren slungas in i jag-berättarens enorma frustration över världen vi lever i och en evig längtan bort därifrån. Den förestående apokalypsen är ständigt närvarande och naturen den enda platsen för trygghet, samtidigt som den håller på att kollapsa i klimatkatastrofer. Och detta faktum verkar ta upp hela jagets existens, närmast äta upp det inifrån. Rädslan och oron inger läsaren reflektioner över både flyktingkris, klimathot och naturen som kan kopplas samman med det som skrivs fram i GULD, den första boken i ”hyckleri-trilogin”.

tør du blive gammel
i en ny atmosfære
jeg har indset det
at der kun er en atmosfære
og den har vent sig imod os

I samtalet med duet finns ett ständig velande över känslor och hur de bör upplevas, och relationen byggs upp med ett ängsligt öga på omgivningen. Detta skrivs fram med en självmedvetenhet som rymmer både ironi och uppriktighet. Dock gömmer det sig en rastlöshet i texten. Som om den klickålder som Boy Lindholm skriver i tagit för stor plats i texten, det går så hastigt fram att strofer ibland inte känns helt fulländade. Det är när världsproblemen varvas med personliga reflektioner och vardagliga internetreferenser som det blir verkligt intressant. Det hade med fördel kunnat ske på fler ställen i texten.

hvor jeg på himlen læser
et slags håb
om att det snart sker noget
det kan få mig op af den her seng
ud i verden
mens min hud tatoveres med følelser
jer er skabt til at have en krop
der elsker skoven

Tillgängligheten i dessa texter ligger i det vardagliga språket. Det liknar ofta muntliga samtal, rader från en chatt eller Twitter. Samtidigt är det stundtals detta som uppstår som tveksamheter i Boy Lindholms texter.

Ekokritiken gör sig påmind även i den andra diktsamlingen. Titeln jeg elsker naturen og alt omkring mig skvallrar om att jagets förhållande till naturen, hela den fysiska miljön runtomkring den egna kroppen, tycks viktig även här. Boy Lindholm har tagit på sig uppgiften att spegla många samtida problem i en och samma text, vilket görs med finess. Ett innehåll som känns brinnande aktuellt och rader som etsar sig fast gör att jag bortser från att alla strofer inte alltid känns hundraprocentigt genomarbetade. Boy Lindholm har en hög produktionsnivå, kanske blir det på bekostnad av slutresultatet.

NO HARD FEELINGS och jeg elsker naturen og alt omkring mig ges ut fristående från varandra, likväl finns det många likheter i dessa diktsamlingar. När de läses bredvid varandra, får jag en stark känsla av att ha läst detta förut:

I jeg elsker naturen og alt omkring mig skriver Boy Lindholm:

du er årets høst
på bunden af en silo
et sted langs europas grænser
vågner du i natten

Och i NO HARD FEELINGS:

mærker du det som jeg
på bunden af en silo
med årets høst
vågner du også i natten

Möjligen är detta ett litterärt knep för att binda samman de två utgivningarna. Möjligen är innebörden så pass beaktansvärd att den tåls att läsas igen. Eller också försöker Boy Lindholm ge en kommentar till att vi som läsare i denna tid har möjlighet att vara delaktiga i både processen och den färdiga texten, och i den läsningen är upprepningen också en naturlig del, en bra sådan.

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz