7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Poetisk pop
3075
post-template-default,single,single-post,postid-3075,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Poetisk pop

Hanna Rajs Lundström
Foto: Isis Mühleisen

Poetisk pop

Hanna Rajs Lundström
Om jag dör ung
AFV-Press
32 sidor

Om jag dör ung pendlar mellan leda och bejakande, mellan hopp och misslyckande. En poetisk pop-singel som på samma gång är ljus och deppig, menar Mats O. Svensson.

jag menar
livet är underbart
jag bara hatar mitt

Så avslutas inledningsdikten i Hanna Rajs Lundströms Om jag dör ung, med ett pendelslag. Pendlingen, det antitetiska kännetecknar diktsamlingen. Liksom det prövande som uttrycks i orden ”jag menar”, vilka återkommer som en röd, vibrerande tråd. Det är som om Rajs Lundström försöker hitta de rätta orden för att uttrycka själva varat, den exakta nivån – inte för hög, inte för låg. Hon aktar sig för att använda för starka ord (”livet är ett starkt ord”) samtidigt som hon gör just det. Det är mellan patos och leda som diktsamlingen pendlar och i denna växelverkan läser jag in en vilja att vara sann mot sig själv och mot sina känslor. För kan inte livet vara just så, pendlande, mellan skrattet och gråten. Det är banalt men också något fint.

Om man kan tala om vad en diktsamling ”handlar om” så skulle jag säga att Om jag dör ung handlar om missbruk, och om att ta sig ut ur det, på egen hand och tillsammans med ett ”du”. Den handlar om att skrapa på botten och hinna tänka ”om jag dör ung” för att lyfta till ett möjligt bejakande av livet, ett milt bejakande men ändå, det är ”inte så illa ändå”. Relationen tar plats först i diktsamlingens andra halva och utvecklas till något som på samma gång är destruktivt som nödvändigt.

Hanna Rajs Lundströms dikter är lågmälda, fulla av tvekan och oro, misslyckande och hopp. Om jag dör ung är en komprimerad och avskalad diktsamling, man läser den i ett svep. Det är som en pop-singel, den innehåller allt, full av känsla men den dröjer sig inte kvar, i alla fall inte hos mig. Men varför ska allt ”dröja sig kvar”? Just som pop-singel fyller den en funktion vid sidan om mer fullödiga album. Jag gillar det när jag läser. Ibland räcker det så.

Kommentera

1 Kommentar på "Poetisk pop"

Meddela mig vid

Ordna efter:   nyaste | senaste | Flest röster
2 years 4 months ago

Har varit i 13 bokhandlar antikvariat för att hitta denna idag utan framgång. Vart hittar jag den?

wpDiscuz