7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Sofia Roberg: Hittar alltid tillbaka till litteraturen
4758
post-template-default,single,single-post,postid-4758,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Sofia Roberg: Hittar alltid tillbaka till litteraturen

5

Sofia Roberg: Hittar alltid tillbaka till litteraturen

Sofia Roberg (f. 1990) är litteraturvetare, tidigare litteraturredaktör för Floret, och poet. Idag debuterar hon med diktsviten Pärlemor på David Stenbecks Förlag.

Den obligatoriska frågan: hur känns det?

”Det känns lite läskigt! Men också roligt. Allt prat kring den litterära debuten kan ibland likna en sorts oskuldsromantik, och det är en hype jag inte kan känna igen mig i. Jag har ju alltid skrivit, men det här blir första gången jag publiceras i bokform”, säger Sofia.

Pärlemor började i ett febrilt läsande om hur pärlor bildas, och om kvinnorna som arbetar med att plocka dem. En pärla är resultatet av en immunförsvarsprocess, som startar i en mussla när något främmande, som ett sandkorn, har lyckats tränga in i den.

”Mitt i det här intresset stötte jag på en novell av Karen Blixen, där hon skriver att pärlor är som dikter – de är sjukdom som blivit skönhet”.

Diktsviten ges ju ut som e-bok. Hur ser du på det?

”Det passar dikten. Det här är ju ett relativt kort verk, på drygt 30 sidor. Och e-böcker är något som jag tror att vi får vänja oss vid, det kommer att bli vanligare framöver. Samtidigt är jag kluven, för jag kan uppskatta det taktila elementet i att läsa en bok, och vetskapen om att den har varit ett träd en gång. Men vi lever i en tid då vi måste prova nya former för att ge ut litteratur. Kanske är det här något jag kan skryta med om 30 år, att jag var så tidig!”

Sofia har en bakgrund som litteraturvetare, och har länge intresserat sig för ekokritik och djurstudier. Hon nämner Inger Christensen som en förebild när det kommer till att ta in naturen i dikten. Men att skriva om naturen kan också bjuda motstånd.

”Jag har en sorts barnslig förtjusning i det jag ser i naturen, i alla former och mönster. Men språket kan ibland kännas otillräckligt. På ett sätt är ju språket det som separerar människan från djuren, det kan bli en barriär. Och jag tänker väldigt mycket på min blick, kanske för mycket ibland”.

Under sommaren ville Sofia ta en paus från litteraturen för att utforska andra kreativa uttryck, som konst. Ett sådant är dansformen butoh, en ekopoetisk konstform som erbjuder ett annat sätt för människan än språket att närma sig olika material i omgivningen.

”Om jag hade upptäckt butoh för några år sedan hade jag kanske inte suttit här”, säger Sofia, halvt på skämt och halvt på allvar. ”Men det blev litteratur jag ägnade livet åt istället”.

Skriver du på något just nu?

Ja! Liksom många i min samtid lider jag av en oförmåga att fokusera på en enda sak länge. Just nu är det två diktsviter jag skriver på parallellt. Men jag försöker ge mig själv tid till att vara kreativ just nu. Jag trodde att jag hade tröttnat på litteraturen. Men på något sätt hittar jag alltid tillbaka dit.

Sofia Robergs Pärlemor ges ut idag på David Stenbecks Förlag.

Molly Uhlmann Lindberg är förlagsredaktör på David Stenbecks förlag.

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz