7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Sommarläsning på Floret
2779
post-template-default,single,single-post,postid-2779,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Sommarläsning på Floret

bok_s
Foto: James Tarbotton

Sommarläsning på Floret

Sommaren är reprisernas årstid. Eller brukade vara, på den tiden människor fortfarande tittade på TV-sändningar och lyssnade på FM-bandet. Nu är kulturutbudet organiserat på andra sätt och det mesta finns tillgängligt digitalt hela tiden, året runt, liksom äggen inte längre är ett livsmedel exklusivt för våren utan bara finns där i butiken oavsett årstid. I denna brusande samtidighet behöver man aldrig ha tråkigt ens när vädret är kasst och vännerna bortresta, vilket visserligen alltid varit sant för den som brukar vallfärda till biblioteket så fort sommarlovet eller semestern tar sin början.

Under de dryga två månader som Floret funnits har vi jobbat för att varje vecka ge er läsare väl valda skärvor ur den skandinaviska samtidslitteraturens kristallgrotta, och vi kommer att fortsätta med detta framöver – förhoppningsvis med en allt större mångfald och skärpa. Men i sommar tänkte vi även gräva oss djupare ned i sedimentlagren och publicera ett urval av äldre texter på vår litteratursida. Vi har tagit oss för att fiska upp halvt hågkomna klassiker och bortglömda pärlor ur litteraturhistoriens flod och kommer varje vecka, under ett par månader framöver, presentera dem på Floret tillsammans med illustrationer av unga konstnärer.

Först ut är en prosabetraktelse av Victoria Benedictsson, en dramatiker och författare från Skåne som räknades som en av 1880-talets främsta författare. Många av de mest lästa och uppskattade författarna och dramatikerna vid denna tid – det så kallade moderna genombrottet – var kvinnor, inte sällan verksamma under pseudonymer, och jämställdhets- och könsrollsfrågor var ämnen som undersöktes intensivt i litteraturen. Texter från artonhundratalets slut ekar inte sällan den samtida debatten om kön, genus och jämställdhet, ibland utan en särskilt stor fördröjning: mindre har hänt, åtminstone på ett diskursivt plan, än vad man skulle kunna tro.

Många av artonhundratalets kvinnliga författare har sållats bort när litteraturhistorien har skrivits, och även om vissa författarskap återupptäckts tack vare feministiska litteraturvetares idoga arbete sedan 70-talet – som bland annat gett oss den fantastiska kunskapskällan Nordisk kvinnolitteraturhistoria – är det nog fortfarande få som läst exempelvis Alfhild Agrell, en annan författare som vi kommer att presentera under sommaren. Benedictssons ”På morgontripp” är visserligen en mer provinsiell berättelse, där bylivet i Dalby och den omkringliggande naturen – och modernitetens inbrott i form av järnvägsbygget – skildras av en berättare med skarp blick och en ton som pendlar mellan vass ironi och böljande naturlyrik. Och eftersom sommaren är ganska lång och kall kommer vi publicera en variation av texter – romantisk poesi, naturskildringar, tidig arbetardiktning och kanske en dikt från barocken.

När man ska ut och fiska behöver man först ett vattendrag, och för den fångst vi är ute efter finns Litteraturbanken – ett digitalt arkiv för svensk litteratur, där många av texterna står fria att läsa och sprida, som e-böcker, e-texter och pdf:er. Om du letar sommarläsning och inte vill vänta på att Floret ska välja russinen åt dig kan du redan nu gå in och botanisera bland titlarna där, välja ut en kaka, exempelvis en roman av Selma Lagerlöf, ladda ned till läsplattan och gå ut i den ”friska” sommarluften (denna svenska eufemism för kallt väder!!).

Florets litteraturredaktion önskar dig trevlig läsning!

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz