7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Sommarläsning
2899
post-template-default,single,single-post,postid-2899,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Sommarläsning

viktorfordell
Foto: Viktor Fordell

Till sanden, till solen, till den svalkande skuggan – med oss bär vi litteraturen. Efter många ljusa juninätter ger Florets litteraturredaktion tips på sommarläsning för julis havsbris och höskullar.

Bengt Emil Johnson, Rötmånad (1976)
Första boken i en årstidscykel av Sveriges främsta ekopoet Bengt Emil Johnson. Diktjaget diffunderar sig över sidorna, jaget och världen löser upp sig i varandra i en vacker och humoristisk dikt. Perfekt läsning för en het juli-augustidag när hela staden förvandlats till en levande kompost.

Lise Tremblay, Hägern (2015)
I denna behändiga lilla boks fem novelliknande kapitel eller kapitellika noveller fångar Tremblay livsöden på den Kanadensiska landsbygden. Förenade av platsen målas det avfolkade samhällets individer. Här ryms en helhet, de med djupa rötter som för en gränslös kamp om att bevara livet så som det alltid varit, hon som flyr för någonting annat och sommargästen som blir kvar och möter hösten.

Hélène Cixous, Bilder av Dora (2015)
År 1900 diagnostiserar Sigmund Freud en artonårig kvinna med hysteri. I journalen kallas hon Dora, och på henne grundar Freud sin första fallstudie och flera av sina banbrytande teorier. Hélène Cixous pjäs från 1976 låter inte Freud ha tolkningsföreträdet. Här får Dora själv en röst och kämpar för att inte klassificeras och vara ett objekt. Med sitt poetiska, fragmentariska språk och feministiska tema är Bilder av Dora en fantastisk läsupplevelse, och dessutom modern och relevant dramatik.

Martin Tistedt, Vår (2014)
Det finns många som skriver om ungdomskärlek. Det finns få som använder sig av ett språk lika svulstigt som Martin Tistedt. Det är skönt att bli provocerad, det är skönt att läsa en bok som vore den en barock-målning, det är skönt att läsa “Vår”.


Simone de Beauvoir, Marcelle (1979)
“Jag är inte som de andra, tänkte hon passionerat. Hon steg upp, öppnade jalusinerna och gick ut på balkongen.” Bekanta dig med något mer verk än “Det andra könet” av Simone De Beauvoir. Berättelsen om Marcelle är en vass novell om att skippa tanken “Jag ska dela livet med ett geni!” och ersätta den med “Jag är ett geni!”.

Pär Thörn, Tidsstudiemanden (2008)
Pär Thörns korthuggna roman från 2008 om en tidsstudieman finns nu översatt till danska. Med hjälp av tidsstudierna tar sig tidsstudiemannen genom livet, arbetet och tankarna. Läs den på danska, läs den på svenska, läs den på danska och svenska på samma gång!

Tao Lin och Mira Gonzalez, Selected tweets (2015)
En splittbok som har samlat två i USA levande personer och deras olika avtryck på Twitter under några år på 2000-talet. Lika flödande som Lars Noréns dagböcker, lika smittsamma som Gyldendals senaste lyrikutgivningar.

Harry Martinson, Vägen till Klockrike (1948)
Martinsons roman om luffaren Bolle och hans vänner och fiender är en perfekt skildring av ett Sverige som både känns avlägset och närvarande. En sommarklassiker!

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz