7 android 4.1 surfplatta kamagra jelly prenatal piller hjälpa dig bli gravid
Ständigt uppkopplad, ständigt sedd
18535
post-template-default,single,single-post,postid-18535,single-format-standard,_masterslider,_ms_version_2.9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,responsive-menu-slide-left

Ständigt uppkopplad, ständigt sedd

Ständigt uppkopplad, ständigt sedd
Av Amanda Saveland

I Eiríkur Örn Norðdahls dystopiska framtidsskildring har Islands invånare valt att övergå till ett samhälle där privatlivet utraderats till förmån för övervakningen, helt självmant. 

I George Orwells 1984 (1949) sker övervakningen på uppdrag av en auktoritär regim, men i Dumhet är valet att frånsäga sig sin integritet upp till var och en. Det går att koppla bort sig, flyga under radarn, men det är det ingen som gör. Lyckan är alltför beroende av att andra människor kan bevittna den. Den gränslösa tillgången till varandra en bekräftelse på ens egen existens.

I denna bevakade tillvaro utnyttjar det separerade författarparet Áki och Leníta Talbot övervakningskamerorna för att plåga varandra med engångsligg som filmas för den andres beskådan. Det är en elak lek som kretsar kring känslor av svek och ilska, men som rotar sig i ett snedvridet sökande efter närhet:

Andra par var utan uppehåll vittnen till varandras liv. Innerlighet. Uppriktighet. Utan filter. De delade en verklighet som Áki och Leníta inte längre hade tillgång till.

Dumhet, Norðdahls tredje roman utgiven på svenska, behandlar med en träffsäker ton dagens identitetsskapande på sociala medier. Den ställer sig frågan vad det är vi mäter vårt värde i, och hur möjligheten att ständigt kunna gå in i en tillvaro som inte är vår egen påverkar hur vi ser på oss själva. Framförallt lyckas boken fånga in utplåningen av det privata inte bara som en form av voyeurism, utan även som en likriktad rörelse där den självständiga reflektionen tappats bort i jakten på uppmärksamhet. När Áki och Leníta lyckas skriva näst intill samma bok, vilket ligger till grund för deras infekterade övervakningsgräl, bemöts böckerna med närmast hysteriskt intresse från den isländska litteraturvärlden. Samtidigt är det ingen som vågar påtala det uppenbara – nämligen att båda böckerna är skräp:

Är det här litteratur? Kära lyssnare, är det här litteraturkritik? Kanske har den isländska litteraturvärlden legat omtöcknad vid skvallrets spenar under hela hösten? Förtjänar Dupont och Dupond all den här uppmärksamheten – var det meningen i den här pjäsen att clownen skulle få huvudrollen?   

Med sin hånfulla beskrivning av en kultursfär som ligger ”omtöcknad vid skvallrets spenar” breddar Norðdahl sin samtidskritik. Den vidrör litteraturen, konsten, och hur den formas i ett samhälle som mer än något annat bygger på synlighet. Där det mest privata har flyttats ut i offentligheten, där även det verkliga upplevs som overkligt, och där de mest traumatiska livsöden dränks i outtröttligt uppdaterade instagramflöden. I en avtrubbad framtid – vad krävs för att tränga sig igenom och beröra folk på riktigt?

I Dumhet tar sig viljan att påverka världen extrema uttryck i form av en grupp konsthögskolestudenter som utför ett terrordåd som en del i ett examensprojekt. De säger sig vilja komma åt en äkta känsla hos folk, men uppslukas precis som alla andra fortfarande främst av besattheten vid att få synas.

Med sin satiriska dystopi landar Norðdahl i flera tankeväckande idéer om människans sökande efter mening i dagens samhälle. Den berör samtiden på flera intressanta plan, men vill rymma lite för mycket på sina hundrafemtiofem sidor för att hinna plockas upp ordentligt av läsaren. Karaktärer och teman avlöser varandra i en sådan takt att de förblir avlägsna och stundtals intetsägande. Det hade därför, så som de terrorbenägna konststudenterna sade sig eftersträva, varit givande att få känna sig mer känslomässigt medryckt i denna i övrigt skarpa samtidsskildring.      

Kommentera

Bli först med att kommentera

Meddela mig vid

wpDiscuz